Vrijeme je za digitalnu transformaciju obrazovanja - STEAM


 

Vjerovatno ste imali priliku do sada čuti za pojam STEM ili STEAM. Iz godine u godinu, sve više dobiva na značaju, a naročito u obrazovnom sektoru. 

STEM obrazovanje je interdisciplinarni pristup učenju koji uklanja tradicionalne barijere koje razdvajaju pet disciplina: nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umjetnost i matematiku. Zapravo, sam termin STEAM je skraćenica za Science (Nauka), Technology (Tehnologija), Engineering (Inženjerstvo), Arts (Umjetnost) i Mathematics (Matematika).

Ključno značenje pojma nije fokusirano na pojedinačne discipline, već na njihovu integraciju prilikom učenja. Pojedinačna proučavanja navedenih disciplina su postojala oduvijek, ali fokus na njihovoj integrisanoj upotrebi je relativno nov.

Obzirom na veliku ekspanziju tehnologije istraživanja su pokazala da je STEAM obećavajući pristup pozitivnom uticaju na postignuća učenika i efikasnosti nastavnika u budućnosti. Nastoji pomoći učenicima da razvijaju svoje vještine, probude kreativnost i rješavaju probleme te postanu kvalitetan radni kadar u 21. vijeku. U radu sa učenicima se uvodi inovativna IT oprema koja će im biti zanimljiva, gdje će kroz zabavu imati priliku učiti.Svrha ovakvog načina učenja je da nove generacije razviju svoju kreativnost, te na taj način prošire okvire obrazovanja i rješenje problema povezuju sa znanjem koje su prethodno stekli. Učenici se potiču na istraživanje, kreativnost, poduzetništvo, matematičke i naučne vještine, inžinjersko-dizajnersko razmišljanje, kritično razmišljanje i komunikaciju.

U našoj ponudi možete pronaći Arduino i Boston setove koji su prilagođeni uzrastu od osnovne škole do fakulteta gdje će učenici i studenti moći da pristupe projektima rješavanja problema ili stvaranja izuma.

Pretpostavke su da će se STEAM poslovi u narednim godinama razvijati brže i plaćati bolje od drugih poslova.

STEAM opremu pronađi na linku: https://akcija.ris.ba/steam-edukacija/

Podijeli na:

Povezani članci

blog-image
XIAOMI Električni romobil

Dolazi električna revolucija i možete biti sigurni da će tu i da ostane. Ne može se poreći da je električni transport naša budućnost i&nbs...

blog-image
MPS

Da li znate pravu cijenu printanja? Preuzmite kontrolu Vaših troškova i uštedite do 40%! Printanje je osnovna funkci...