Kancelarijska stolica, moja investicija za zdravlje!


Mnogo vremena provedemo razmišljajući koji će računar ili pametni uređaj najbolje odgovarati našim poslovnim i ličnim potrebama, koju masku za mobilni telefon odabrati, koje aplikacije koristiti i sl.

Nedovoljno pažnje, međutim, posvećujemo svome blagostanju i fizičkom zdravlju: kako sjedimo? Na čemu sjedimo?

U prosjeku trećinu sedmice provodimo sjedeći za radnim stolom. Sasvim je, dakle, jasno da je potrebno posvetiti posebnu pažnju odabiru kancelarijske stolice.

Kancelarijska je stolica dugoročna investicija značajna za zdravlje i svakodnevnicu te je ulaganje u kvalitetnu i ergonomski ispravnu stolicu vrijedno vremena, truda i novca.

S menadžericom firme R&S, zaduženom za kategoriju uredskog namještaja, Dalidom Kadić razgovarali smo upravo o važnosti odabira kvalitetne kancelarijske stolice, o karakteristikama koje takva stolica treba imati te o preporukama za one koji mnogo vremena provode upravo sjedeći.


*

Zašto je važno odabrati kvalitetnu kancelarijsku stolicu?

S obzirom da na poslu sjedimo minimalno osam sati, odabir kvalitetne stolice je imperativ. Stolica prilagođena našoj konstituciji dobra je potpora našim leđima i „prisiljava“ nas da sjedimo pravilno. Dugoročno, investicija u kvalitetnu stolicu je i finansijski i zdravstveni pogodak.

Koje karakteristike su važne pri odabiru kancelarijske stolice?

Karakteristike na koje svakako treba obratiti pažnju prilikom odabira radne stolice podrazumijevaju ergonomsku funkciju, a odlično je ako stolica ima dodatnu potporu za leđa. Također, važno je da je visina sjedala podesiva na najmanje tri nivoa. Naslon za leđa treba biti podesiv u više položaja, a rukonasloni fiksni sa mogućnošću individualnog prilagođavanja. Potrebno je da kvalitet platna od kojeg je izrađena stolica bude na zadovoljavajućem nivou.

Šta stolice iz ponude R&S-a razlikuje od drugih?

Stolice iz našeg asortimana su definitivno pravi odabir iz brojnih razloga. Posebno ističemo kvalitet naših stolica s fokusom na različite funkcije, čvrstoću, kvalitetne materijale i udobnost. Vrlo važna informacija za kupce je da su sve stolice proizvedene u EU i u skladu sa EU normativom. Shodno željama kupaca, naše kolege im mogu preporučiti stolicu koja je prilagođena njihovoj konstituciji. Osim toga, pomoći ćemo i u odabiru dekora i same konstrukcije. Stolice su ergonomski dizajnirane, tako da podstiču pravilno sjedenje. Sve naše stolice su pokrivene garancijom, što nas dodatno izdvaja od drugih ponuđača na tržištu.

Imate li neke preporuke za osobe koje provode mnogo vremena u kancelariji, odnosno sjedeći na stolici?

Osobama koje su stalno u kancelariji preporučujemo modele stolica koje fizički odgovaraju njihovoj konstituciji. Stolica treba da bude od platna, poželjno je da ima glavonaslon i podesive rukonaslone. Podesiv nagib za leđa, kao i mogućnost podešavanja dubine sjedala su važne karakteristike koje kancelarijska stolica mora posjedovati. Sve nabrojano u velikoj mjeri može doprinijeti da cjelodnevno sjedenje za računarom bude lakše. Vrlo je važno da stolica ima točkove koji se mogu sami zakočiti čime se smanjuje mogućnost povrede kod samog sjedanja. Dugotrajno sjedenje uzrokuje probleme poput bola u leđima, vratu, ukočenosti ili loše cirkulacije. Pored odgovarajuće stolice, monitor treba biti u nivou očiju korisnika ili malo ispod. Radni sto treba biti odgovarajuće visine, tako da ruke kod laktova budu pod uglom od 90 stepeni. Leđa trebaju biti uspravna, noge na podu, a ramena opuštena. Potrebno je da osoba pravi pauze u toku radnog vremena u kojima će ustati sa svoje stolice, prošetati ili se istegnuti i na taj način promijeniti položaj tijela i ujedno opustiti očne mišiće.

Podijeli na:

Povezani članci

blog-image
Projektna opremanja

Kancelarija je postala naš drugi dom, te je zbog toga njeno opremanje postao vrlo ozbiljan zadatak. To je mjesto gde se borite za nove pos...

blog-image
Zašto je kancelarijska stolica Vaš najbolji prijatelj?

Jeste li znali da trećinu života provodimo sjedeći? Obzirom da je sama priroda čovjeka da se kreće, dugotrajno sjedenje može izazvati različite...